346
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Pusztai ölyv

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Pusztai ölyv (Buteo rufinus)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 100 000 Ft

Címkék: Pusztai ölyv , fokozottan védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

A nyílt síkságokat kedveli. Május és október között tartózkodik Magyarországon, szórványos fészkelő. A Hortobágyon átlagban 10 példány található belőle egyidőben. Afrikában telel, ahol érkezésével egy időben költenek a vöröscsőrű szövőpintyek, így a pusztai ölyv ott terített asztalra lel. Európában a Balkán-félszigeten, Romániában, Bulgáriában és Törökországban található, de Észak-Afrikában és Ázsia középső részén is költ.

Testhossza 50–65 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 125–150 centiméteres, testtömege 600–1750 gramm. A tojó nagyobb és testesebb a hímnél. Csüdje tollas, a lába hosszabb, mint a többi ölyvé. Az egész madár a sárgásbarna árnyalatú, hosszanti, sötétebb barna csíkozással, a szárnyfedőkön foltokkal. Az evezők vörösesbarnák, foltok nélküliek.

Nagyobb részt rágcsálókkal táplálkozik, de megeszi a gyíkokat, kígyókat és rovarokat is.

Síkságon általában a földön fészkel, de előfordul, hogy fészkét bokorra vagy fára rakja. A hegyvidéken sziklapárkányokon költ. A fészek ágakból és gallyakból készül, melyet fűvel, mohával és szőrszálakkal bélel ki. A fészekalj 2–3 tojásból áll, melyen 28 napig kotlik.

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.