420
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Réti pityer

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Réti pityer (Anthus pratensis)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Réti pityer , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európa északi részén és Szibériában költ, telelni Ázsia déli részére és Észak-Afrikába vonul. Nedves, mocsaras rétek és lápok lakója. Hazánkban nem fészkel. Rendszeres és nagy számú őszi - tavaszi átvonuló. Vonulása során a nedves réteken pihen meg leggyakrabban kisebb - nagyobb csapataival, de lucerna tarlóra és az őszi gabona vetésbe is leszáll.

Testhossza 14,5 centiméter, szárnyfesztávolsága 22 centiméter, testtömege 20 gramm. Begye erősen csíkozott, világos testalja szürkés, vagy barnás. Lábai világosbarnák, sárgásak, vagy hússzínűek. Hívóhangja kettes vagy hármas "szíp-szíp".

Fű közötti vagy leveleken lévő rovarokat fogyaszt. Télen magokat is eszik. Őszi vonulása szeptemberben és októberben zajlik, de enyhébb időben áttelel.

A tojó fészkét a földön lévő kisebb mélyedésbe rejti. Fészekalja 4–5 tojásból áll, melyen a tojó kotlik 13–14 napig. A fiókák még 12–14 napig tartózkodnak a fészekben, de egy ideig még utána sem tudnak repülni. A táplálásban minkét szülő rész vesz. Költési ideje május-július.