432
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Kis vízicsibe

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Kis vízicsibe (Porzana parva)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Kis vízicsibe , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európa keleti és Ázsia nyugati részén költ, telelni Afrikába vonul. Mocsaraink elterjedt, de viszonylag ritka fészkelő madara. A tavi rózsás, gyökerező hínárral benőtt mocsárrészeket kedveli. Költöző. Áprilisban érkezik, s szeptember végével vonul el afrikai téli szállására. Megfelelő időjárás mellett kevés példány itt is telel.

Testhossza 18-20 centiméter, szárnyfesztávolsága 34-39 centiméter, testtömege 40-60 gramm. Az ivari dimorfizmus jelentős. A hímek nyaka és begye hamuszürke, hátoldala olajbarna, a tojók nyaka elöl halvány okkersárga. Az alsó farkfedők mindkét ivarnál fekete-fehéren harántcsíkozottak. Csőrük tövén egy piros folt jellegzetes. Csibéi, a pelyhes fiókák feketék.

Apró gerinctelen állatokat és zöld növényi részeket keresgél vízben, amiért akár alá is bukik.

Gyékényesekben készíti fészkét,száraz nád és sás levelekből. Fészekalja 7-9 tojásból áll, melyen 21-23 napig kotlik. A fiókák vezetésében és etetésében is mindkét szülő részt vesz. Költési ideje május-július.