390
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Hósármány

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Hósármány (Plectrophelax nivalis)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Hósármány , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Észak-Amerika sarkkörön túli tájain, Grönlandon, Izlandon, Skandináviában és Oroszország északi részein honos. Sziklás területek, köves vízpartok, zuzmos tundrák és havasok madara. Télen délebbre költözik. Szikes tavaink, halas tavaink és a természetes szikes puszták ritka téli vendége. Olykor tömegesen érkezik sarkvidéki fészkelő hazájából, máskor alig látni belőle. Régebben, az 1970-es évek előtt mindenesetre rendszeresebb volt. Hozzánk legközelebb Skandináviában a Svédország és Norvégia határán húzódó hegyvidéken található fészkelőterülete, de kisebb mennyiségben költ Skóciában is. Hozzánk rendszerint novemberben , Erzsébet nap táján érkeznek meg az első csapatok, keményebb teleken jó részük még tovább vonul a Balkán felé. A Kárpát-medencében rendszeres vendég október-március hónapokban.

Testhossza 16-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 32-38 centiméter, testtömege 26-50 gramm. A hím nászruhában csaknem teljesen fehér, csupán a háta barnás, valamint szárnyvégei és farka fekete. A tojó hátoldala barnásabb és feje teteje is halványbarna. A fiatalok tollazata halványszürke alapon hosszanti csíkozású.

Költési időszakban lepkéket, pókokat és egyéb rovarokat fogyaszt. Telelőhelyein magokkal táplálkozik.

A fészket a tojó földre építi, füvekből, mohából, melyet tollakkal bélel ki. Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyen a tojó kotlik 10-15 napig. A fiókákat mind a két szülő táplálja. A fiókák fél-fészekhagyók.