408
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Havasi lile

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Havasi lile (Charadrius morinellus)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Havasi lile , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európa északi részén, valamint Ázsiában Szibéria területén fészkel. Telelni Afrika északi részére vonul. Költ az Alpok és a Kárpátok fellápjainál is. Magyarország területén kis számban rendszeres átvonuló. Szeptemberben és októberben tartózkodnak itt csapatai, főként szikes pusztákon, de szántóterületeken is bárhol előkerülhet. A Hortobágyon található a legismertebb pihenőhelye. Az átvonulók száma sokszor meghaladja a 100-150 példányt is.

Átlagos testhossza 20-22 centiméter, szárnyfesztávolsága 57-64 centiméteres, testtömege 90-130 gramm. Nyári ruhában jellemző a gesztenyevörös has, a szürke begy, melyeket keskeny fehér öv választ el egymástól. Télen a has és begy világosabb, a félköríves fehér öv akkor is megmarad.

A talajon lévő, vagy alacsonyan repülő rovarokat, szúnyogokat fogyaszt, de a tundra növényeivel is táplálkozik. Zúzókövet is találtak a gyomrában.

A tojó nagyobb és színesebb, mint a hím és ők harcolnak a hímek kegyeikért. Fészekalja 1-4 sötét pöttyös tojásból áll, melyen 24-28 napig kotlik. A fiókákat még 25-30 napig gondozza. Költési ideje április-július.