410
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Hamvas rétihéja

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Hamvas rétihéja (Circus pygargus)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 250 000 Ft

Címkék: Hamvas rétihéja , fokozottan védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában és Ázsia nagy részén honos, de Afrikában is él. Rövidtávú vonuló. Magyarországon főként a turjánvidék, a nedves rétek, mocsárrétek, ritkábban a szikes puszták és szántóföldek fészkelő madara. Hazánkban áprilistól szeptemberig tartózkodik. Jellemző madár a Hanságra, Hortobágyra, a Kis-Balatonra valamint Ócsa környékére.

Testmagassága 43-47 centiméter, szárnyfesztávolsága 105-120 centiméter. A hím 230-300 gramm, a tojó 320-440 gramm. Feje kicsi, teste nyúlánk, szárnya és farka hosszú. A hím háti része kékesszürke, szárnya vége fekete, karevezőin fekete keresztszalag van; hasalja fehér vörösbarna csíkozással. A tojó barnás színű, csíkozott; fehér farcsíkja van. A hímek szárnyának hátoldalán röpülés közben jól látható egy fekete szalag, ami biztos ismertető jegye.

Kis emlősökkel, talajon fészkelő madarak fiókáival, hüllőkkel, békákkal és rovarokkal táplálkozik.

Hazánkban rendszeres fészkelő, nedves réteken költ. Száraz növényi részekből talajra építi fészkét. Fészekalja 4-5 tojás, a kikelési idő 29-30 nap, a kirepülési idő 5-6 hét. Költési ideje május-július.