416
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Gulipán

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Gulipán (Recurvirostra avosetta)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 250 000 Ft

Címkék: Gulipán , fokozottan védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában és Ázsia középső részén honos. Lagúnák, iszapos tengeröblök, szikes tavak madara. Telelni Afrikába és Ázsia déli részére vonul. Március-november hónapokban tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon, állománya 400-800 fészkelő pár.

Átlagos testhossza 42-45 centiméter, szárnyfesztávolsága 77-80 centiméteres, testtömege 260-290 gramm közötti. Csőre hosszú és jellegzetesen felfelé ívelő. Feje és tarkója fekete, nyaka, hasi része és szárnyainak egy része fehér. Nagyon elegáns madár, hosszú kék gázlólábakkal.

Lépeget a sós, sekély vízben és specializálódott csőrével kaszáló mozdulatokkal keresi táplálékát, mely evezőlábú rákokból, (Cyclops és Arctodiaptomus) , rovarokból és gerinctelen állatokból áll.

Szikes tavak, elöntések szigetein, sziklapadkákon, víz közelében telepesen, a talajra készíti fészkét. Fészekalja 4 tojásból áll, melyen 22-24 napig kotlik. A tojások sárgászöld alapon barna foltosak, körte alakúak, a hím is melengeti őket. A fiókák 35-42 nap múlva repülnek ki. A csőrük keléskor még egyenes.Évente egyszer rak fészket, a fiókák fészekhagyók. Költési ideje április-július.