430
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Gólyatöcs

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Gólyatöcs (Himantopus himantopus)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 250 000 Ft

Címkék: Gólyatöcs , fokozottan védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európa és Ázsia déli részén honos. Sekély édes- és brakkvizek valamint lagúnák lakója. Telelni Afrikába és Ázsia déli részére vonul. Hazánkban viszonylag ritka fészkelő, elsősorban a dél-alföldi szikes tavakon telepszik meg, de előfordul a tiszántúli szikeseken is. Kisebb mértékben a Dunántúlon is megtalálható. Állománynagysága 200-400 példány.

Átlagos testhossza 35-40 centiméter, szárnyfesztávolsága 67-83 centiméteres, testtömege 150-210 gramm közötti. A nászruhás hím szárnyai fényesfeketék, tarkója és fejteteje fekete. A tojó fénytelen barnásfekete, feje és tarkója fehér.

Hosszú lábaival az édes vagy enyhén sós, sekély vízben lépegetve keresi rovarokból, rákokból és lárvákból álló táplálékát.

Szikes tavak szigetein, víz közelében telepesen, a talajra készíti fészkét. Fészekalja 3-5 darab 44 milliméteres tojásból áll, melyen 25-26 napig kotlanak felváltva a szülők. A fiókák 28-32 nap múlva repülnek ki. Évente egyszer rak fészket, a fiókák fészekhagyók.

Az állomány zöme augusztusban afrikai telelő szállására indul, de egyesek szeptember végéig, október elejéig mutatkozhatnak.