625
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Fülemüle / Csalogány

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Fülemüle / Csalogány (Luscinia megarhynchos)

Védett
Eszmei értéke: 10 000 Ft

Címkék: Fülemüle , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában, Kelet- és Közép-Ázsiában költ. A Kárpát-medencébe áprilisban jön, és szeptember közepéig marad, a telet Nyugat- vagy Közép-Afrikában tölti. Árterek, ligetek, hegylábi bozótosok , karszt-bokorerdők elterjedt fészkelő madara. Szeptemberben vonul el téli szállására, mely Afrika trópusi vidékein van.

Testhossza 16 centiméter, a szárnyfesztávolsága 23–26 centiméter, testtömege 17–24 gramm. Hasa, háta szürke, farka vörösesbarna. Torka világosszürke. Farka élénk rozsdavörös.

A földön vagy bokrok tövén található rovarokkal, férgekkel, pondrókkal táplálkozik, így a kert- és termőföld-tulajdonosok segítője. Bodzát is fogyaszt. Fogságban elpusztul.
A legszebben éneklő énekesmadár, a dal királyának is nevezik, az udvarló hímek hangja májusi éjszakákon zeng. Gégéje négy hangot képes egyidejűleg kiadni, zeneileg tökéletes akkordokat is énekel. A költés végeztével, úgy János-nap környékén abbahagyja az éneklést. A tojó nem énekel.

A cserjék sűrűjében fészkel, rendszerint a talajon. Fészekalja 4-5 olajbarnás, sötét színezetű tojásból áll, 13–14 napig kotlik.

Éjjeli éneke miatt a szerelem és a vágy jelképének is tartják.