506
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Fekete harkály

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Fekete harkály (Dryocopus martius)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Fekete harkály , védett állat , Hortobágyi Nemzeti Park , madarak , Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

Európa nagy részén él, de Ázsiában is előfordul. Általában öreg erdőkben található. Hazánkban eredetileg a hegyvidéki bükkös erdőzóna madara volt. Az utóbbi évtizedekben mind gyakoribbá vált azonban az alföldi fehér- és szürke nyárasokban, az ártéri erdőkben, s még inkább a foltszerű szétszórtságban elhelyezkedő alföldi láperdőkben, égeresekben. Rendszeres fészkelő, állandó madár.

Testhossza 45-57 centiméter, szárnyfesztávolsága 64-68 centiméter, testtömege 250-300 gramm. Fej feje teteje vörös. A tollruhája fekete. Csőre és szemgyűrűje halványsárga, nyaka karcsú.

Lárvákkal és rovarokkal táplálkozik. Csőrével ütögeti a korhadt fák kérgét táplálék után kutatva, majd a megtalált zsákmányt kivési.

Nagyméretű, ovális bejáratú odúját saját maga készíti, nagy magasságban. A nem használt odút más madarak, főleg kék galambok foglalják el. Fészekalja 4-5 tojásból áll, melyen 17-19 napig kotlik. A fiókák további három hétig maradnak a fészekben.