530
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Cigányréce

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Cigányréce (Aythya nyroca)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 500 000 Ft

Címkék: Cigányréce , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park , fokozottan védett állat

Európa keleti és déli részén, Ázsia déli és nyugati részén él, mélyebb tavak és mocsarak környékén. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Élőhelyeit elsősorban víztisztásokban bővelkedő nádas mocsaraink képezik. Állatföldrajzi szempontból jelentős természetvédelmi érték. Európában nálunk húzódik elterjedésének nyugati határa. 1992 óta fokozottan védett faj. Rövidtávú vonuló, de néha áttelel.

Testhossza 38-42 centiméter, a szárnyfesztávolsága 63-67 centiméter, testtömege 450-700 gramm. A tojó kicsit kisebb, mint a hím. A feje, a nyaka és a teste alul gesztenyebarna. A csőre kékes árnyalatú ólomszürke, a csőr csaknem fekete. A test felül feketébe hajló barna. A hasán és a szárnyán van egy-egy fehér folt. A tojó nagyon hasonlít a hímre, de a színei fakóbbak, és míg a kifejlett gácsér szeme fehér, addig a tojóké (és a fiataloké) világosbarna. A láb zöldesszürke, az úszóhártya fekete.

Gyommagvakkal, növényi részekkel, rovarokkal, csigákkal, békákkal és apró halakkal táplálkozik.

Talajra növényi anyagokból építi és pehelytollakkal béleli a fészkét. A fészekalj 8-12 tojásból áll, melyen 25-28 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók.