436
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Batla

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Batla (Plegadis falcinellus)

Fokozottan védett
Eszmei értéke: 250 000 Ft

Címkék: Batla , fokozottan védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Kozmopolita madárfaj, Eurázsián és Afrikán kívül Amerikában is előfordul. Észak-Amerikába való betelepedése feltehetőleg nem olyan régen történt. Legnagyobb európai kolóniája a Volga torkolatában található, egy másik 4.000 párral a Duna deltájában, egy kisebb a Pó síkságon. Kontinensünkön csökkenő állományú, szórványos fészkelő.Telepeinek nagy része a Balkán félszigeten található, ahonnan alkalmilag Magyarország is kap visszatérő fészkelőket. Egykor több százas kolóniákban is költött a Kis-Balatonon. Ma néhány párból, álló telepek jönnek létre rendszertelenül a Hortobágyon, A Duna-Tisza közén és a Kis-Balatonon. Magyarországon fészkel, április elején érkezik és augusztus, szeptember hónapokban távozik. A Volga torkolatában költő madarak Indiában telelnek.

Testhossza 55-65 centiméter, szárnyfesztávolsága 80-95 centiméter, testtömege 530-770 gramm, a hím egy kicsit nagyobb és testesebb, mint a tojó. Nyaka, melle, hasa, combjai és szárnyainak felső részei gesztenyebarnák, feje teteje vörösen fénylő sötétbarna. Háta, evezőtollai viola- vagy zöldesfényű feketésbarna. Szeme barna, a csupasz szemgyűrű zöldesszürke, csőre piszkos sötétzöld, hosszú, erős és enyhén ívelt, lába zöldesszürke.

Nyáron, rovarlárvákat, férgeket és kifejlődött rovarokat eszik, télen kagylókat, férgeket, apró halakat, kisebb kétéltűeket és más víziállatokat zsákmányol. Vonuló madár, csapatban repül, alakzata „v” betűt formáz.

Az ivarérettséget 3 éves korban éri el. Vegyes erdei gémtelepek, mocsarak, tavak nagy nádasaiban fészkel, melyet növényi anyagokból készít. Négy-öt hosszúkás alakú kékeszöld tojásán 21 napig kotlik. Mindkét szülő kotlik, de éjjel mindig csak a tojó. A fiatal madarak 5-6 hét múlva repülnek ki.