456
Attribute Type Value

Kezdőlap / Nemzeti parkok és élőviláguk / Hortobágyi Nemzeti Park / Védett és fokozottan védett állatok / Madarak / Barna rétihéja

Keresés

A hét kérdése

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

Barna rétihéja (Circus aeruginosus)

Védett
Eszmei értéke: 50 000 Ft

Címkék: Barna rétihéja , védett állat , madarak , Hortobágyi Nemzeti Park

Európában és Közép-Ázsiában elterjedt, de a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában valamint Afrikában is előfordul. Rövidtávú vonuló. Magyarországon márciustól októberig tartózkodik, de át is telelhet.

Testmagassága 48-56 centiméter, szárnyfesztávolsága 115-130 centiméter. A hím 400-670 gramm, a tojó 540-800 gramm. Feje kicsi, teste nyúlánk, szárnya és farka hosszú. A hím szárnyán és farkán szürkés színezés, hasalja rozsdabarna. A tojó sötétbarna, feje és torka világos. A fiatal példányok sötétbarnák.

Alacsonyan, imbolyogva repül, zsákmányára hirtelen ejti rá magát. Siklórepülést is végez. Főleg kis emlősökkel, talajon élő és vízi madarakkal, hüllőkkel táplálkozik.

A násza különösen figyelemre méltó. A legnyilvánvalóbb példáját adja annak, hogy az udvarlás elemei valójában a szülői képességek kölcsönös felmérésének a lehetőségét biztosítják. A hím zsákmányállattal a csőrében repülve hívja fel magára a figyelmet. Ha a tojó "fázisban" van, akkor mellé repül, s elkezdődik a különös nászajándék oda- és visszaadásának - az ember számára lenyűgöző - látványos sorozata. A hím így bizonyítja rátermettségét, ugyanis az ivadéknevelésben "csupán" az élelem megszerzése és annak a hazaszállítása lesz a feladata. Ugyanez a lényege a közös fészeképítésnek is: a hím hordja az ágakat, a tojó a tavalyi nádon elrendezi azokat. Hazánkban rendszeres fészkelő. Nádasokban nádszálakból, gyékényből építi fészkét. A nászidőszak áprilisban van. A költési időszak áprilistól júliusig tart. Fészekalja 4-5 tojás, a kikelési idő 31-32 nap, a kirepülési idő 5-6 hét. Fiókái fészeklakók.